dijous, 26 de novembre del 2009

La veu de 12, el sentiment de tots



Avui ens hem llevat amb un dels casos més significatius i curiosos de la premsa catalana. Tots els diaris en bloc publicaven una editorial ( redactada pels 12 mitjans de comunicació de la premsa escrita) en defensa de l'Estatut.
Una retallada del Constitucional a l'Estatut seria un cop molt dur a la Democràcia espanyola ja que ha estat aprovat per ampla majoria tant a les urnes com en les Corts Generals. Anar en contra d'una llei aprovada per les vies legals seria un fet històric lamentable en la democràcia actual.
Diuen que els genis són aquells avançats i incompresos en la seva època, diuen que el President Maragall ha estat un d'aquests genis i diuen sovint que Catalunya es la Comunitat Autònoma més propera a Europa de tot l'Estat. Tot aquest assumpte no fa altre cosa que ratificar tot això i donar encara més validesa al model d'Estat del PSC: el federalisme.
És clar que al 1977 va haver-hi un gran pacte per dur a terme la transició política i social espanyola on tothom va renunciar a part de la seva ideologia per un bé comú, però la transició s'ha de veure com el que es: una transició. Es a dir, un cop superada la primera etapa, s'ha de donar un pas més i avançar cap a un nou pacte general i un nou model d'Estat, no pot ser que 32 anys desprès continuem encara en un procés de transició. Si el Constitucional rebutja el text de l'Estatut no voldrà dir que aquest sigui dolent o estigui mal fet, ens al contrari posarà de manifest que la Constitució s'ha de revisar i per tant Catalunya haurà anat un altre cop un pas per davant de la resta de l'Estat.
Aquest possible rebuig està donant ales a velles reivindicacions independentistes que han vist en les consultes populars una via de sortida per fer-se escoltar i veure. La realitat però, es que aquestes consultes són un entreteniment per uns quants que representen aproximadament un 18% de la població total de Catalunya i per tant una sortida no representativa avui en dia de la societat i el sentiment de Catalunya.
El PSC defensa un model més realista i alhora més ambiciós. Espanya, per molts que encara ho vulguin, no es “ Una grande y libre”. Espanya per sort es la suma de moltes diferències i es bo i saludable que es reconeguin, es respectin i es valorin. La cultura, les tradicions i les arrels són diferents a un cantó i un altre de l'estat, però l'èxit radica en compartir-les. Hem avançat cap a una Comunitat Europea i una globalització econòmica que cerca també ser una globalització cultural, però no som capaços d'avançar cap a un Federalisme Espanyol. Aprovar l'Estatut en la seva totalitat seria donar un pas endavant cap a un nou model d'Estat on tots estiguem còmodes amb els nostres veïns, un nou model federal al que un dia o un altre hem de ser capaços d'arribar.

Podeu llegir la notícia aquí