dissabte, 25 de setembre del 2010


El passat 11 de Setembre l'Ana i jo vam gaudir del millor dia de la nostra vida, ara tot just fa quinze dies vam decidir unir les nostres vides per sempre. Des d'aquestes línies vull donar les gràcies a tots els que veu fer possible que el nostre casament fos tan bonic, divertit i inolvidable.
A la família que ens ha vist patir i lluitar durant tant anys, als amics que ens heu ajudat en els mals moments i heu compartit amb nosaltres els bons, al Ristol per un sopar complert i una organització excel·lent, als fotògrafs que ens van posar dels nervis però que van fer la seva feina a la perfecció... en definitiva a les 117 persones que ens van acompanyar en un dia tan especial i a totes aquelles que no per un motiu o un altre no vau poder venir.
Escric aquest post a poques hores d'anar-me de viatge de nuvis i amb la intenció de tornar el 6 d'Octubre amb forces renovades i nous objectius pel curs que comença. Se que no he tingut prou cura del blog aquests últims mesos, però com es de comprendre el nostre enllaç ha suposat dedicar temps i esforços.
Marxo demà al matí quan encara no s'ha inagurat el nou pavelló i a les portes d'una vaga general a nivell estatal. Com tothom en aquest país he sofert les conseqüències de la crisis i tot i ser socialista sovint no he entès algunes maniobres del Govern de Zapatero, però la vaga general em sembla desmesurada i sense sentit.
A les crítiques sobre la llei laboral us explicaré una petita història:

Conec una empresa de 13 treballadors que durant dos anys ha sofert perdues. Perdues que es van agravar quan una de les empreses que li donaven feina ho va deixar de fer. La situació era insostenible i només hi havia una solució: disminuir la plantilla per reduir gastos i mantenir el lloc de treball a la resta. La pega era que no hi havia diners per indemnitzar a tres treballadors amb 45 dies per any treballat ( suficient per continuar el negoci), així que si no hi havia alguna llei que preotegis aquest cas, els 13 haurien d'anar a l'atur i el patró perdería no només l'empresa, sinó també la seva vivenda ( amb la que havia hagut d'avalar el negoci a mitjans de la crisis). Amb la nova llei laboral aquesta empresa ha conseguit salvar 10 llocs de treball, a part de poder mantenir el negoci en peu. Es cert que 3 treballadors han cobrat 20 dies per any en lloc de 45, però tots han sortit guanyant.
Als retractors d'aquesta llei reflexioneu, perquè aquesta es la realitat d'un país en el que el motor son les petites i mitjanes empreses.
Als sindicats i a tots aquells que voleu fer vaga, el meu respecte. Només espero que qui vulgui anar a treballar ho pugui fer amb la mateixa llibertat del que vol manifestar-se.

Bé, es tard i encara tinc les maletes per fer. Ens veiem a la tornada!

5 comentaris:

Lluís Soler Turu ha dit...

Hola Manel!

En primer lloc, moltes felicitats parella! Us desitjo moltíssima sort a la vida.

Sobre la història que expliques, no tothom hi ha sortit guanyant: hi ha 3 treballadors que han perdut la feina i s'han destruit 3 llocs de treball. La reforma laboral és una fórmula que ens porta a un sistema econòmic basat en disposar de mà d'obra barata i amb acomiadaments low cost. Una reforma laboral que contrasta amb les injeccions de milers de milions d'euros a la banca espanyola (per posar un exemple els 9000 M€ a Caja Castilla la Mancha sense demanar res a canvi) o els milers de milions d'euros per arreglar voreres i carrers amb els plans FEIL i FEOSL.

Em sembla que el govern espanyol té clar quins són els dos pilars fonamentals de l'economia espanyola: la banca i la construcció. Aquí hi han injectat diners a palades. Però al texit industrial i a les pime catalanes cap ajuda. Segur que l'única solució és enviar treballadors a l'atur i reduir plantilla? Reflexionem-hi tots plegats, perquè tenim crisi per una temporada.

Salut!

Manel Martinez ha dit...

Hola Lluís!

Moltíssimes gracies per la felicitació. Dispensa per no haber publicat el teu missatge abans, però no ho he vist fins que no he tornat de viatge.
Com tot, sempre hi ha maneres de veure les coses. Només et diré que fins i tot els tres treballadors del cas que comento han sortit guanyant, ja que en cas de la desaparició de l'empresa no haurien cobrat 20 dies d'indemnització sinó 9 o 10 que es el que tinc entes que et paga FOGASA ( el fons de garanties).
A la meva manera de veure el FEIL i el FEOSL han contribuit a millorar les ciutats i per tant la nostra qualitat de vida. A més a més aquest govern també ha estat el de la Llei de la dependencia o el de la regulació de milers de ciutadans extrangers, per posar 2 exemples.
Salut i força que ens espera un any apassionant!

Lluís Soler Turu ha dit...

Hola de nou!!
Espero que el viatge hagi anat genial.

Continuo pensant que la solució no és fomentar la destrucció llocs de treball, sinó fomentar-ne la creació de nous. I això es fomentaria, per exemple, engegant línies de subvencions de cotitzacions de la seguretat social destinades a fomentar contractes de persones a l'atur o repensant el model de caixes d'estalvi perquè arribi crèdit a les pimes solvents que passen per dificultats causades pel context de crisi. És a dir, enlloc d'enviar treballadors a l'atur, el govern estatal subevnciona una part del cost del seu contracte, té més població activa i, per tant, aquesta població pagarà IRPF, i si la gent té feina la gent consumeix i, per tant, paga IVA... sembla lògic pensar que el govern de l'estat recuperaria part de la inversió, no?

Davant un govern espanyol que negava la crisi i que, quan no van tenir més remei que reconèixer-la, el seu gran pla va ser destinar una pila de milions d'euros a pavimentar carrers i voreres, i que quan la crisi es va fer més greu van començar a retallar drets socials i laborals, al meu entendre la convocatòria de vaga general està carregada de sentit.

Probablement no ens posarem d'acord. Simplement m'ha semblat interessant apuntar algunes reflexions personals al respecte.

Salut i blocs!

Manel Martinez ha dit...

Bé Lluís,

Sembla que com moltes vegades podriem debatir hores i hores, i sempre des del respecte i el seny... cosa que semblaria normal sino parlessim de dos persones de color polític a Viladecavalls ( com diria el Laporta: "Que n'aprenguin!").
Uns apunts mes per enriquir el debat:
- Les empreses solvents poden demanar credits de l'estat ( líneas ICO). Segurament no es la gran solució, pero ajuda.
- Aturats: Aquest es el punt delicat de tot plegat. Realment hi ha 4 milions d'aturats a Espanya? Qui no te un veí, un amic, o un familiar que cobra l'atur i treballa en negre pel seu compte? Es clar, son amics, veíns o familiars i no els denunciem pas, però sense regular aquests llocs de treball, sense combatir amb ma ferma l'economia submergida es molt difícil sortir de la crisis. Amb això vull dir que tots i totes som bé culpables directes, bé complices de la situació actual. Però tots callem i ningú mai es mobilitzarà mai per combatre aquesta taca de la nostra societat. Se que dir això es totalment impopular, però sincerament ho penso així.
- Jubilització als 67? Actualment la jubilització es als 65 i molta gent es prejubila molt abans. Tu millor que jo pots saber quina es la mitjana d'edat de jubilització d'un banquer per exemple.
- Finalment pla FEIL. Se que lo dels carrers i voreres ho dius per tocar una mica la cresta. Estic segur que tu també estas d'acord amb millorar les voreres per tal que siguin accessibles per tothom i de pas donar feina a empreses i treballadors en atur.

Una abraçada molt gran Lluís
-

Pedro ha dit...

Hola Manel!


"jo no sóc culpable d'aquesta crisi"con tu dius Manel.

Uns dels problemes( crec jo ) de l'actual govern és que no sent els milions de treballadors que estan cridant en aquesta terra i en canvi té l'orella molt fina per escoltar els rumors dels grans banquers a molts Km. d'aquest país.

També es pot discrepar des de el socialisme ¡¡ faltaria mes!!

Una forta abraçada